AKTIVITEITEN
De projectleider leidt een ambtelijk projectteam, waarmee zij samen met bewoners toewerkt naar een WUP. Er zijn drie bewonersgroepen: een Meedenkgroep Communicatie & Participatie, een Meedenkgroep Techniek & Kosten en een Koplopersgroep met mensen die al met verduurzaming bezig zijn. Andere partijen die worden betrokken zijn: woningcorporatie Actium, het Drents Energie Loket, welzijnsorganisatie Mijn Buurt, Enexis, VvE-beheerders, installatiebedrijven en de gemeentelijke vergunningverleners.
Na een jaar samen onderzoek doen en veel discussiëren kom ik erbij om de resultaten te vertalen in een 1e concept WUP.
1e concept WUP centraal op een webinar voor het brede publiek
Op basis van het ruwe materiaal dat er ligt, schrijf ik een 1e concept WUP. Daarin staat wat in het afgelopen jaar is geleerd over de bewoners, hoe die tegenover verduurzaming staan en over de woningen, hoe die technisch te verduurzamen zijn. Het 1e concept bevat nog weinig antwoorden op de vraag wat de gemeente zou moeten doen om bewoners te verleiden tot concrete stappen naar aardgasvrij. Dat wordt dan ook de belangrijkste vraag voor het webinar dat op de planning van het projectteam staat.
Samen met het projectteam bedenken we een uitnodigend programma voor dat webinar. Veel bewoners melden zich daarvoor aan, ook bewoners die tot dan toe niet betrokken zijn.
Op het webinar presenteert de projectleider het 1e concept WUP. Eerst worden vragen daarover beantwoord en commentaren daarop in ontvangst genomen. Daarna worden de deelnemers gevraagd naar ideeën voor wat de gemeente zou moeten doen.
2e concept WUP in meedenkgroepen
We bespreken de resultaten van het webinar in een vergadering met alle bewonersgroepen tezamen. Daarna schrijf ik een 2e concept WUP. Daarin worden de commentaren op het 1e concept verwerkt. En er worden hoofdstukken toegevoegd over wat de gemeente zou moeten doen.
Het 2e concept wordt weer besproken met de meedenkgroepen en daarna met het projectteam en de verantwoordelijke wethouder.
3e concept naar college en raad
De commentaren op het 2e concept verwerk ik in een 3e concept. Dat wordt met een enkele aanpassing goedgekeurd door de wethouder. Hij besluit dat het concept naar het college van Burgemeester en Wethouders kan worden gestuurd. Het college besluit dat het concept ter vaststelling kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.