Schaken op meerdere borden

Ik beschik over het vermogen op meerdere borden tegelijk te schaken, van bewoners tot wethouders, corporatiebestuurders, ministers en bestuurders van landelijke belangenverenigingen. Werken op verschillende niveaus is vaak noodzakelijk om buiten de paden te kunnen treden. Zeker bij de energietransitie zullen op een hoger niveau (bijvoorbeeld via wet- en regelgeving door de overheid of afspraken tussen landelijke belangenorganisaties) goede randvoorwaarden moeten worden geschapen.

Een voorbeeld van het schaken op meerdere borden is mijn invulling van het interim-directeurschap van VACpunt Wonen.

Ga naar project VAC-organisatie

Verbinden

Ik ben sterk in het verbinden van partijen en mensen met verschillende belangen. Een gezamenlijke stip op de horizon, begrip kweken voor elkaars belangen en meedenken over creatieve en praktische oplossingen waar voor iedere partij iets inzit, daar richt ik me op. De beste voorwaarde daarvoor is het werken in teams die precies zijn afgestemd op de klus die moet worden geklaard. Dat komt tegemoet aan mijn overtuiging dat elke opdracht anders is en om eigen oplossingen vraagt. Ik geloof niet in herhalingsoefeningen, al zal ik mij altijd laten inspireren door elders toegepaste best practices.

 

Lees wat de opdrachtgever zegt

Mezelf overbodig maken

Als ik aangesteld word als adviseur of aanjager van een nieuwe opgave of nieuw beleidsterrein, probeer ik vanaf het begin de vaste medewerkers daarin mee te nemen. Mijn streven is altijd dat de organisatie zich de nieuwe taken eigen maakt en kan overnemen zodra mijn opdracht is afgerond. Zo maak ik mezelf overbodig. Een voorbeeld hiervan is mijn invulling, samen met Jean Baptiste Benraad, van het Aanjaagteam Transformatie van de gemeente Almere. Gedurende onze opdracht ontwikkelden wij procedures en vaste werkwijzen voor de transformatie van leegstaande kantoorpanden tot kleine wooneenheden. Ook voor de energietransitie geldt dat deze uiteindelijk altijd door de eigen organisaties zal moeten worden opgepakt.

Ga naar project Aanjaagteam transformatie

Ruud Karsdorp was voorzitter van AVV Swift, de voetbalvereniging van Amsterdam Oud Zuid die speelt op Sportpark Olympiaplein. Tijdens zijn voorzitterschap bereidde hij samen met Mechtild de nieuwbouw voor van het clubgebouw. Mechtild deed dit in haar vrije tijd.

‘Betrokken en vasthoudend, steeds met goede argumenten’

‘Mechtild kwam hier regelmatig omdat haar zoon Marijn bij ons voetbalde. Wij wisten dat ze verstand had van bouwprojecten. We vroegen of zij wilde helpen bij het ontwikkelen van een nieuw clubgebouw. Dat was een taai proces, omdat we de nieuwbouw niet zelf konden betalen. Mechtild heeft ons daar goed bij geholpen. In eerste instantie vooral met de visievorming en het strategisch afstemmen van onze wensen met die van anderen. We moesten deuren open krijgen, onder meer om de gemeente over te halen er geld in te steken. Mechtild heeft ook het communicatietraject naar zich toe getrokken. Dat was belangrijk om goodwill bij de omwonenden te kweken. Mechtild toonde zich zeer betrokken en was vasthoudend, steeds met goede argumenten.’

Top